A.P.I.H.

Groningen

apih.nl
Wie of wat is Bridgeclub APIH?
APIH is in 1973 opgericht als een studentenbridgeclub. Lange tijd liep het aantal bridgende studenten terug, maar de jonge, losse en ongedwongen sfeer is altijd gebleven. Sinds vorig jaar is APIH weer actief begonnen met het werven van studenten middels het geven van twee gratis cursussen per jaar. Dit heeft APIH vorig jaar negen nieuwe leden opgeleverd, waardoor APIH met (steeds meer) afstand de jongste club van het noorden is.
Waarom APIH?
Bij de meeste bridgeclubs is er een opkomstplicht en wordt er in diverse "lijntjes" gespeeld. Bij APIH staat op de clubavond gezelligheid voorop: er is geen opkomstplicht en er zijn geen aparte lijnen. Het is juist de bedoeling dat de minder ervaren spelers regelmatig tegen hun meer ervaren broeders en zusters spelen. Deze kunnen dan op een normale manier uitleggen waar er nog wat verbeterd kan worden. Zo hebben we het immers allemaal moeten leren!

APIH doet er alles aan om van het stoffige denksportimago af te komen. Tijdens de clubavond hebben we goede muziek op de achtergrond en blijft de tap niet ongebruikt. Bovendien hebben we naast de ‘gewone’ clubavonden, waarop we afwisselend butleren, paren en viertallen, af en toe bijzondere clubavonden. We spelen dan speedbutler (8 spellen per half uur) of sinterklaasbridge (elke tafel net iets andere regels, zoals tegen de klok in spelen).

APIH heeft op dit moment meer dan honderd leden (we spreken trouwens zelf van Apen; APIHanen en APIHennen). Hiervan wonen er een stuk of veertig al niet meer in de regio Groningen: de zogenaamde "buitenleden". Het feit dat deze mensen nog steeds lid blijven, ook al wonen ze bijvoorbeeld in de Randstad, zegt iets over de verbondenheid die veel leden met deze club voelen.

Lijkt APIH jou een leuke club? Kom dan eens langs op de clubavond! Je kunt gewoon een (paar) avondje(s) meedoen om te kijken of het een geschikte club voor jou is, dat is geen enkel probleem. Sterker nog: dat juichen we toe!
Activiteiten
Voor veel bridgers is APIH bekend vanwege de APIH-Cafédrive: de oudste en enige echte bridgekroegentocht van Nederland, waaraan jaarlijks zo’n 500 man meedoet.

Dit is echter niet onze enige activiteit:
  • In de zomer wordt er elke donderdag in een andere kroeg gespeeld: het zogenaamde "zomerzwerfbridge", sinds jaar en dag de best bezochte zomerdrive van Groningen.
  • Sinds een paar jaar herleeft ook het fantastisch hilarische verkleedviertallen. Voor foto’s klik hier.
  • Er is elk jaar een APIH-weekend: met zijn allen naar een kampeerboerderij om allerlei spelletjes te doen. Sinds een paar jaar wordt de vrijdag steevast geopend met een pubquiz met random ingedeelde teams. Verder wordt er tot in de vroege uurtjes gebridged, geschaakt, een ander spel gespeeld, of gewoon laveloos op de bank gehangen.
  • Ieder jaar speelden we een clash tegen onze twee bevriende studentenclubs: BC Dombo uit Utrecht en US Uil uit Amsterdam. Aangezien het momenteel onduidelijk is wie aan de beurt is, hopen wij dat dit een mooie poke is om hem weer eens te organiseren!
  • Hoewel het op de clubavond voornamelijk om de gezelligheid gaat, wordt er op zijn tijd ook serieus gekaart. Dit jaar zijn er vijf APIH-viertallen die in externe districts- of landelijke competities spelen.
Ga voor meer informatie over deze activiteiten of over APIH naar onze website, www.apih.nl.

Published on  November 20th, 2020