Wat is bridge?

Bridge is...
een denksport. Hij wordt met speelkaarten beoefend en lijkt dus andere kaartspelletjes, zoals klaverjassen. Het grote verschil met andere kaartspellen is echter dat bridge een officiële denksport is, net als bijvoorbeeld schaken. De reden hiervoor is dat geluk bij bridge vrijwel geen rol speelt, en je resultaat dus bijna uitsluitend afhangt van je eigen prestaties. Hoe dit kan? Daarvoor moet je eerst iets meer weten over hoe je het speelt.
Hoe speel je het?
Bridge speel je altijd met een partner. Je speelt twee tegen twee: het ene tweetal zit noord-zuid, het andere oost-west. Iedereen krijgt 13 kaarten. Het spel bestaat uit twee delen:
1. Bieden. Tijdens dit onderdeel wordt er bepaald welk team het spel gaat spelen, hoeveel slagen ze daarbij moeten halen en wat de troefkleur is. Alle spelers mogen om beurten elkaar overbieden (of passen). Zo geven ze informatie over hun kaarten. Ieder paar probeert dit zodanig te doen dat ze precies de goede informatie uitwisselen om het juiste contract te bepalen.
2. Spelen. Na het bieden begint het spelen. De kaarten worden gespeeld per slag, waarin iedere speler één kaart neerlegt. De hoogste kaart wint de slag. Het hoogst biedende paar probeert zoveel slagen te halen als ze geboden hebben. Het andere paar gaat dit proberen te verhinderen.

Eén spelletje bridge is klaar na ongeveer 8 minuten. Na een aantal spellen verplaatsen jij en je partner zich naar een andere tafel met andere tegenstanders en spellen. Als jullie alle spellen hebben gespeeld (dit aantal kan sterk variëren) wordt je score bepaald op basis van alle spellen.
Denksport
Maar wat maakt bridge nou een denksport? Dat heeft te maken met de verdeling van de kaarten. De kaarten worden na ieder spel in dezelfde verdeling opgeborgen. Andere paren gaan daarna precies hetzelfde spel spelen. Je kunt dus slechte kaarten krijgen, maar andere mensen krijgen precies diezelfde hand. Met die mensen wordt jouw prestatie vergeleken. En die vergelijking bepaalt uiteindelijk je score.

Bij bridge gaat het er dus niet om of je een mooie of een slechte hand krijgt, maar om wie er het meeste uit haalt. Toeval is geen factor meer; dit maakt het een uitdagend spel.
Nederland wereldtop
Zoals alle denksporten wordt bridge op internationaal niveau gespeeld. Over de hele wereld spelen mensen bridge, en overal met dezelfde spelregels. Nederland draait al jaren mee aan de wereldtop. In 2011 is Nederland wereldkampioen geworden in de open klasse. Dat was voor de tweede keer in de geschiedenis. In 2012 wonnen we zilver op het Europees kampioenschap. En ook de vrouwen hebben een erelijst om u tegen te zeggen.

Ook bij de junioren, aspiranten, girls en studenten spelen we altijd mee om de medailles. In juli 2012 hebben de Nederlandse junioren goud gewonnen op het WK in China. De Nederlandse girls wonnen daar zilver. Het WK van 2014 verliep eveneens voorspoedig, met een zilveren medaille voor de junioren als resultaat.
Waarom gaan bridgen?
Bridgen blijft altijd een uitdaging. Tactiek, concentratie, communicatie, logisch denken, strategisch handelen en teamspirit zijn de basis voor succes. Maar het is ook een leuke, sociale denksport: je doet het met een partner, of soms zelfs binnen een team. Je kunt spelen met vrienden, op een club, of meedoen aan wedstrijden en competities.

Published on  November 20th, 2020